PPSC ECONOMICS AND REVENUE LAW Past Paper

1.The Land revenue Act enforced on
Ans – Dec 07,1967

  1. The Punjab Land Revenue act is divided in to
    Ans – chapters. 15
  2. The Sections in the Punjab Land Revenue act 1967 are
    Ans – 184
  3. The schedules in Punjab Land Revenue act 1967 are
    Ans – one
  4. Lambardar is the most important functionary at level.
    Ans – Village
  5. Lambardar is given __ percent of Land Revenue which is called Pachotra.
    Ans – 5%
  6. The West Pakistan Land revenue Act was passed on
    Ans – 4th November 1967
  7. The income a nation collects from Taxes is called
    Ans – revenue
  8. Holdings of a land Lord is called
    Ans – Khata
  9. A list of Owner’s holdings is called
    Ans – Khewat Number.
  10. Survey Number is also called
    Ans – Khasra Number
  11. Village officers are
    Ans – Kanungo, Patwaries, Kotars, Lambardars,
  12. Hereditary Lambardari system was abolished by
    Ans – Supreme Court of Pakistan
  13. Hereditary Lambardari system was abolished by SC in
    Ans – 2002
  14. What is the period of limitation an Appeal before Collector
    Ans – 30 days
  15. What is the period of limitation an Appeal before Commissioner
    Ans – 60 days
  16. What is the period of limitation an Appeal before Board of revenue
    Ans – 90 days
  17. The types of revenue officers are
    Ans – 5
  18. Revenue Administration of a Tehsil is entrusted to
    Ans – Tehsildar
  19. Inspection of Harvest is called
    Ans – Girdawri
  20. What is Shajra Kishtwar?
    Ans – The map of a village showing the position and boundary of every field.
  21. Under which section of Land Revenue Act 1967 mutation is laid down
    Ans – Section 42
  22. The post next higher to Patwari is
    Ans – Kanungo
  23. The register of crops inspection is called
    Ans – Khasra Girdawri.
  24. What is the vernacular word for mutation?
    Ans – Intiqal
  25. When the period of Khareef Crops starts in Pakistan?
    Ans – May and June
  26. When the period of Khareef Crops ends in Pakistan?
    Ans – September and October
  27. The Assessment of Land revenue remain in force for ——- years.
    Ans – 25
  28. What is Karam?
    Ans – Unit of Length
  29. What is Sarsahi?
    Ans – unit of Area
  30. The un irrigated Land which depends on rainfall for cultivation is called
    Ans – Barani
  31. The un irrigated Lands which are affected by by flooding or moisture of rivers are called
    Ans – Sailabi
  32. The Land which is irrigated by canals is called
    Ans – Nehri
  33. The Land which is irrigated from water of the Wells is called
    Ans – Chahi
  34. The Land which is irrigated from water of the Tube Wells is called
    Ans – Nul-Chahi
  35. The land which is irrigated from two sources;1.from wells & 2. from canals is called
    Ans – Chahi-Nehri
  36. The land which is irrigated from tanks, jhils, streams, springs or kareezes is called
    Ans – Abi
  37. The land which is irrigated from hill torrents is called
    Ans – Rod-Kohi or Bandeza
  38. The Land which remains un-sown for 4 to 11 harvests is called
    Ans – Banjar Kham
  39. The statement of customs respecting rights or liabilities in the estate is called
    Ans – Wajib-ul-Arz
  40. A village note book is prepared for each
    Ans – Estate
  41. A village note book is also called
    Ans – Lal Kitab
  42. The period of Rabbi crops starts in Pakistan in the months of
    Ans – October & November
  43. Period of Rabbi crops ends in
    Ans – April & May
  44. Low lying land near rivers is called
    Ans – Khadir
  45. A portion of crop which has failed to come to maturity is called
    Ans – Kharaba
  46. A surcharge of 5 % on the revenue paid to village Headman is called
    Ans – Pachotra
  47. The deputy of Tehsildar is known as
    Ans – Naib Tehsildar
  48. What is Parta? The assessment rate for land revenue is called
    Ans – Parta
    Banjar Jadid